joi, 10 iulie 2008

Ce chestie...

De obicei , dimineatza dupa ce ma trezesc si imi fac toaleta deschid radio la 103.6FM adica europafm. Acest lucru l-am facut si azi de dimineata si desi eram cu gandul la saptamana viitoare, la mare, la concediu...etc. am avut neplacuta surpriza sa aud, parca din vis, faptul ca un tip/tipa care lucreaza la shaormarie din capitala scumpei si frumoasei noastre tari are salariu cam de o mie de euro pe luna. In acel moment nu mi-a venit sa cred....pentru ca dupa umila mea parere...ACEST LUCRU NU SE POATE!!!!
Oare chiar traim in tara lui Papura Voda? Oare chiar nu mai e nici o speranta pentru poporul roman?
Interesanta ierarhie a valorilor avem...ca si popor ma refer...adica un doctor, un inginer, un contabil au salariu cam de 5 ori mai mic decat tipul/tipa care vinde shaorma la toneta. Interesant nu? Faze de genul asta ma fac sa ma gandesc serios sa emigrez in Canada, asa cum propuneau carcotasii. Ce fel de oameni trebuie sa fie intr-o tara ca sa se intample ceea ce am scris eu mai sus?
Raspunsul este numai unul: romani. Sincer cred ca numai la noi se pot intampla unele chestii atat de absurde incat sa ti se faca greata de un sistem de doi lei care nu stie decat sa ceara. Intelegeam daca se intampla asta prin Albania sau mai stiu eu prin ce provincie a vreunui stat african dar chiar in Romania?
In concluzie, ar trebui sa avem mare grija la alegerea profesiei...De ce sa faci o facultate ca sa castigi 600RON cand potzi sa umbli aiurea si doar cu liceul sa castigi in jurul a o mie de euro. Eu intele, tipul/tipa de la shaormarie lucreaza in conditii grele, de stres, calculeaza cata carne trebuie pusa in lipia aia, calculeaza unghiul la care trebuie asezati cartofii pentru a realiza o simpla si banala SHAORMA.
Ce parere aveti despre asta?

3 comentarii:

Anonim spunea...

ce faza de doi bani...
Eu ma duc la universitate si imi retrag cu rusine diploma...Ce rost mai are?...

Anonim spunea...

Nimic surprinzator in asta.Am un vecin, om pe la 25 de ani. Nu are nici un fel de facultate. Si totusi, cu cateva diplome din diverse parti, in principiu cursuri de calculatoare si retelistica, are un salariu bun (jur de 3-4000 RON), el fiind depanator de pc-uri (posibil si echipamente de retea). Are o plasma cat tot peretele, boxe cat jumade camera, masina, tot ce vrea" muschiul lui".Eu nu am nici o legatura cu lumea informatica, d.p.d.v. al studiilor, sunt inginer proiectant. Eu gasesc topicul interesant, chiar daca nu contine date foarte exacte.
Dar, trebuie sa remarc totusi un lucru, care e valabil dealtfel in orice alt domeniu. Acum, in 2008, in Romania, la 30-35 ani, sa castigi legal 1.000 Euro, si sa fie aprox tot pe cartea de munca, la o firma mare, stabila, e o realizare profesionala de exceptie, la care multi tineri doar viseaza.Dar, avand in vedere concurenta de pe piata muncii de la noi, pentru ca trebuie sa recunoastem ca suntem o generatie numeroasa, ca sa castigi 1.000 Euro/luna, in aceste conditii, trebuie sa fii genial sau inventiv, sa poti face ceva ce foarte putini pot face. Pentru ca altfel, patronului ii e foarte simplu sa aduca pe altcineva mai ieftin, care sa faca aceeasi munca, si calitativ si cantitativ. Ce poate sa fie acel lucru, pe care doar tu, sau foarte putini din cei ramasi in tara il pot face ? pentru ca trebuie sa mentionez si aspectul asta, deci doar cei ramasi aici, pe cei deja plecati, ii excludem.(crystyna)

Claudiu M.B. spunea...

Crede-ma ca nu sufera de grandomanie pentru ca nu era un interviu...Poate o bona in Anglia are 3000 de lire dar ce salariu are un inginer debutant acolo sau un doctor rezident sau un contabil dupa terminarea facultatii? Intr-adevar tine si de stadiul de dezvoltare al economiei dar crede-ma ca tine si de mentalitate pentru ca acolo sunt diferentiate atat clasele sociale cat si salariile in timp ce la noi daca furi mai mult mai mult ai...e foarte greu sa castigi bani de ajuns prin munca cinstita.

See you

In viitorul apropiat voi avea timp sa ma apuc din nou de pasiunea mea mai veche....pasiune pe care am cam nelijat-o in ultimul timp. Dar pan...