Inainte de lansarea de anul trecut, sonda Phoenix era captusita cu numeroase specii de bacterii. Unele dintre ele pot fi indeajuns de rezistente pentru a supravietui pe Planeta Rosie.
Cu cateva luni inainte de propulsarea sondei, in camera de asamblare furnicau peste 100 de soiuri de microbi, informeaza publicatia Newscientist.
Cu cateva luni inainte de propulsarea sondei, in camera de asamblare furnicau peste 100 de soiuri de microbi, informeaza publicatia Newscientist.
Cercetatorii au reusit sa-i imputineze si spun ca partile navetei care vor intra in contact cu apa inghetata martiana (singura capabila sa propulseze viata) au fost atent sterilizate, diminuandu-se sansele ca Planeta Rosie sa fie colonizata cu viata terestra.O echipa de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), NASA, a realizat un recensamant al tuturor microbilor ce traiesc in camera de asamblare a sondei Phoenix, pe masura ce misiunea progresa.
Cu circa patru luni inainte de lansare, in aprilie 2007, aproape 100.000 de celule microbiale, printre care 132 de tipuri diferite de bacterii, acopereau fiecare metru patrat al camerei. In iunie, echipa de la JPL a depistat doar 35.000 de celule pe metru patrat, de la 45 de specii diferite de bacterii, o diminuare datorata sporirii eforturilor de curatare. Iar in august se ajunsese la 26.000 de celule pe metru patrat si 100 de soiuri bacteriale. Printre acestea se numarau gandaci capabili sa tolereze caldura, frigul si sarea, iar unul dintre ei, numit Bacillus Pumilus, poate rezista la doze de raze ultraviolete ce omoara aproape orice alte forme de viata.Echipa NASA a testat si ce s-ar intampla cu microbii care ar fi putut ajunge pe Marte la bordul lui Phoenix, ceea ce nu este deloc exclus.
Pentru a simula conditiile de viata de pe Planeta Rosie, cercetatorii au asezat bacterii in camere speciale de crestere ce simulau presiunea aerului, temperatura si nivelul de radiatie cu ultraviolete de pe Marte. In decurs de cinci minute, trei specii de bacterii au pierit, printre care si una rezistenta la radiatie. Dar cand angajatii de la JPL au adaugat mostre de sol din desertul Atacama, asemanatoare pamantului martian unele bacterii au reusit sa supravietuiasca.Daca una dintre misiunile viitoare va gasi o farama de viata pe Marte, din moment ce Phoenix nu poate detecta decat elementele organice ce sustin viata, este foarte important sa se stie ce microbi au fost transportati de pe Pamant. In acest sens, NASA va folosi metode mai avansate de masurare a nivelului de microbi de pe suprafata navetei spatiale.
Deci mie unul mi se pare cel mai tare faptul ca pana acum omenirea s-a chinuit si acum ne e frica....De ce? De cine?.... Ar trebui?
Un comentariu:
Eu cred ca s-au studiat milioane poate chiar miliarde de scenarii incat nimic nu a ramas nepus la punct si toate riscurile au fost luate in calcul...
Trimiteți un comentariu