luni, 30 iunie 2008

Prietenia dintre un barbat si o femeie....mit, misiune imposibila sau realitate?






“Ceea ce face ca prieteniile sa fie trainice si le sporeste farmacul este un sentiment care iubirii lipseste: siguranta”, spunea Balzac, facand o diferentiere intre cele mai nobile sentimente umane. Oare? Oare in cazul prieteniei dintre un barbat si o femeie putem vorbi de existenta aceluiasi sentiment de siguranta? Cine ne garanteaza ca la un moment dat linia subtire dintre prietenia platonica si atractia inevitabila dintre sexe nu va fi incalcata? Si ca dincolo de declaratiile de fidelitate si prietenie la un moment dat nu se infiripa si o speranta (marturisita sau nu) a unuia dintre cei doi pentru mai mult? In ziua de astazi, oamenii sunt foarte deschisi comunicarii. Interactiunea dintre barbati si femei la locul de munca si chiar in viata de zi este una foarte activa. Relatiile de prietenie valoreaza enorm atat in viata personala cat si in cea profesionala. Fara dragoste viata nu ar mai avea niciun sens, insa fara prietenie viata in sine nu ar fi posibila.


Daca ar fi sa ma rezum la propria experienta, as spune ca o prietenie adevarata intre un barbat si o femeie nu este posibila fara interventia anumitor tensiuni legate de diferentele de gen. Da, am avut si am prietene femei. Da, cu una dintre ele m-am inteles extraordinar de bine. Prima noastra intalnire a debutat cu o calda strangere de mana. Incetul cu incetul, au urmat conversatii spontane, fara un subiect anume, conversatii care se finalizau in ore nesfarsite petrecute impreuna. Da, discutam despre nimic si despre toate, desfacem firele in patru, analizam la rece, tragem linii, scadem si adunam impreuna greutatile vietii, faceam bilantul evenimentelor petrecute in viata noastra, barfeam, ne amuzam si simteam bine unul in compania celuilalt. Si da, credeam ca relatia noastra va rezista gurilor rele, suspiciunilor si comentariilor malitioase. Momentul in care am aflat ca prietena mea nutrea si alte gen de sentimente fata de mine a coincis cu declinul prieteniei noastre. Ulterior, am incercat amandoi sa readucem prietenia la stadiul sau incipient. Cum poti insa sa insanatosesti o prietenie care in secret aspira sa fie dragoste? Imparteam si bune si rele. Si succesul, si bucuria, si necazul, si tristetea. Da, nu de putine ori am preferat sa apelez la sfatul ei decat la al celui mai bun prieten al meu. Intr-o prietenie cu o persoana de sex opus, femeia primeste raspunsuri si perspective dintr-un punct de vedere diferit...sau cel putin asta inteleg eu..


O alta perceptie... Barbatul la randul sau are nevoie de o viziune feminina asupra lucrurilor. Femeile au o inteligenta emotionala mai dezvoltata decat a barbatilor. Barbatii sunt mai practici decat femeile. Impreuna, se completeaza...


Legatura de prietenie dintre un barbat si o femeie traverseaza mai multe nivele. De la o prietenie superficiala se trece la un anumit grad de intimitate si confort sentimental care pericliteaza prietenia sincera. Se ajunge in punctul in care la situatia in care pe masa rotunda a prieteniei sunt servite sentimente amalgamate si confuze. Intre cei doi prieteni se nasc sentimente de admiratie, toleranta, acceptare, afirmare si incurajare reciproca. Prietenia ne ofera ceea ce ne este refuzat in relatia cu partenerul de viata. Putem aborda o serie de subiecte “tabu” pe care, din diverse motive, nu le putem dezvalui intotdeauna partenerului nostru de viataDe asemenea, mai exista o categorie de persoane, atat barbati cat si femei, care sunt de parere ca relatiile de amicitie dintre cele doua sexe sunt posibile. Experienta de viata, maturitatea, longevitatea relatiei de prietenie, nivelul de intimitate la care s-a ajuns, varsta, toate acestea delimiteaza prietenia de dragoste. Daca esti suficient de matur, stii cand sa te opresti si sa nu impingi lucrurile prea departe, imi spunea un prieten. Chiar si atunci cand unul incerca sa depaseasca bariera impusa de prietenie, prin comunicare se poate pastra relatia anterioara de prietenie, dar impunandu-se anumite limite. Insa iarasi ma intreb: oare? Oare putem vorbi de prietenie adevarata in contextul restrictiilor si al eventualelor regrete?
Sincer toate aceste probleme enumerate mai sus ma fac sa cred in imposibilitatea existentei unei relatii de prietenie intre un barbat si o femeie. Parerile pot fi contrazise dar asta e opinia mea si mi-o mentin. Voi ce credetzi?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Este o intrebare ce deseori rasare in mintea noastra. Avem doar un cerc mixt de prieteni buni, alaturi de care am fost si la bine si la greu. Nu ar exista motive sa ne faca sa raspundem negativ la aceasta intrebare. Dar mai bine mai ganditi-va o data! Specialistii incearca sa elucideze misterul si sustin ca o simpla relatie de prietenie este imposibila.
Concluzia:prietenia dintre barbati si femei este ceva extrem de fragil. In fond, daca te intelegi atat de bine cu o persoana, sunteti pe aceasi lungime de unda si priviti in aceeasi directie, de ce sa nu formati un cuplu si sa va faceti o viata impreuna?Numai ca trebuie sa mai fiti atente si la faptul ca barbatii intre ei nu poarta discutii prea deschise, nu relationeaza asa cum o facem noi femeile. In momentul in care ajunge sa-si imparta gandurile si dorintele intr-o relatie de amicitie cu o femeie, el se va simti foarte legat de aceasta si de aici mai e doar un pas pana la atractie fizica. E parerea mea si mi-o asum.

Anonim spunea...

Despre relatia de prietenie intre un barbat si o femeie se discuta mult, se emit multe teorii si se exprima si mai multe puncte de vedere.Cei care sustin ca relatia de prietenie poate exista intre un barbat si o femeie mereu vor aduce argumentul unei foarte bune intelegeri si comunicari. De asemenea, ei sustin ca sunt anumite lucruri pe care le poti spune mai usor unei persoane de sex feminin decat prietenilor cu care bei bere seara. Si ei sunt un sprijin, insa nu pot da sfaturi la fel de competente in probleme care au nevoie. O femeie, de asemenea, iti va fi mereu alaturi cand vei avea nevoie de ea,
dar este bine sa ai in vedere cateva lucruri: de cele mai multe ori, daca ai o relatie de prietenie cu o femeie, este posibil ca aceasta sa fie interpretata gresit de cei din jur.
Cel mai important lucru intr-o astfel de relatie este sa nu te implici foarte mult sentimental. Este bine chiar recomandat sa te atasezi ca de un prieten, insa trebuie sa ai grija ca lucrurile sa nu evolueze la nivel fizic, pentru ca atunci totul este pierdut.
(urmare la comentariul precedent)


Semnat:crystyna

ianiss spunea...

Foarte tare titlul!!!!

e realitate - daca prietenia este invaluita de iubire
e imposibila - daca amandoi sunt hetero

Anna spunea...

PRIETENIA, intre un barbat si o femeie este prietenia intre doi OAMENI, renuntand la categorisirea pe sexe... iti pot spune (si din proprie experienta) ca este o realitate.

Claudiu M.B. spunea...

@Anna: E vorba de prietenia pe care poti conta atunci cand ai nevoie...nu de "prieteni virtuali"...iar cand stai fata in fata cu o persoana de sex opus este imposibil ca macar odata sa iti placa nu stiu...parfumul pe care il foloseste atunci, felul in care si-a aranjeaza parul de data asta, modul cum iti vorbeste si aici ma refer la tonalitate.... Crede-ma...prea mult strica...si crede-ma...eu am fost ars de o serie de genul acesta... Nu exista sa renuntam la categorisirea pe sexe...pana la urma asta ne defineste ca si indivizi... E foarte dureros sa afli ca iubita ta e acum cu cineva despre care iti spunea ca e doar un amic...INTELEGI?

See you

In viitorul apropiat voi avea timp sa ma apuc din nou de pasiunea mea mai veche....pasiune pe care am cam nelijat-o in ultimul timp. Dar pan...